Benvinguts

Benvinguts al meu blog, espero que el hi agradi aquest blog. Aquest blog s'actualitzarà cada cap de setmana.

benvinguts

Benvinguts. Aquí trobareu totes les notícies actualitzades cada cap de setmana.

Buscador de google

dimarts, 11 de gener de 2011

Abreviatures, sigles, etc.


Els dies de la setmana i els mesos de l’any

Recomanacions bàsiques
Quan escrivim amb lletres els dies de la setmana o els mesos de l’any, hem de saber que porten sempre la inicial amb minúscula, llevat que iniciïn una frase. Hem de vigilar també que desembre s’escriu amb s i no amb c.

Els dies
Sempre que vulguem abreujar els dies de la setmana, cosa que sovint hem de fer quan confeccionem taules, calendaris o estadístiques (a dins d’un text no s’han d’abreujar mai), sapiguem que hem d’agafar la primera lletra del nom del dia (que és sempre la d), en minúscula!, seguida de la consonant distintiva del dia. Vegem-ho: dilluns ll, dígraf que reduirem a ldimarts tdimecres cdijous jdivendres vdissabte b, i diumenge g. En principi, aquestes lletres distintives haurien d’anar seguides de punt, ja que les abreviatures n’han de dur sempre, però hi ha una forta tendència a no posar-n’hi, amb la qual cosa aquestes grafies passen al camp dels símbols (que mai no van seguits de punt). Les abreviatures recomanades, doncs, són aquestes:
dl dt dc dj dv db dg

Els mesos
Els mesos de l’any poques vegades és necessari abreujar-los; però, si alguna vegada ho hem de fer, sapiguem que marçmaig i juny (perquè sols consten de quatre lletres) no s’abreugen. L’abreviació dels altres acaba sempre amb consonant seguida de punt (si la síl·laba on fem l’abreujament té dues consonants inicials seguides, hem d’escriure-les totes dues). Procedim, doncs, així:
gen. febr. març abr. maig juny jul. ag. set. oct. nov. des.
Però si a l’hora d’escriure haguéssim de reduir molt el nombre de sons, podríem fer passar l’abreviació a la categoria de símbol (aleshores, amb la inicial majúscula, ja que els mots procedeixen de dignitats o déus del món romà), i escriure’ls així:
G F Mç Ab Mg Jy Jl Ag S O N D

Sapiguem també que, a més d’escriure en minúscula els dies i els mesos, hi hem d’escriure les estacions (hiverntardor...) Quant als períodes històrics, avui hi ha tendència a escriure’ls en minúscula (l’edat de pedrael quaternaril’era cristianael paleolític inferiorl’edat del bronzela baixa edat mitjana...), amb algunes excepcions: el Renaixement (europeu), la Renaixença (catalana), la Il·lustració.
Nota:
· Solem fer servir el verb abreujar quan ens referim a l’escurçament de mots.
· Parlem d’abreviació quan representem un mot (o una colla de mots) de forma escurçada.
Les abreviacions poden ser de tres classes:
— Abreviatures: Paraules escurçades, tallades després del començament, o a les quals s’han tret síl·labes d’entremig. S’escriuen amb minúscula i punt final.
— Sigles: Lletres inicials de noms de persona, empreses, entitats, documents... S’escriuen amb majúscula, sense punts i sense espais entre elles.
— Símbols: Lletres o signes que representen una cosa o una acció, admesos per organismes oficials. La lletra inicial va en minúscula (en majúscula si prové d’un nom propi), no duen punt final i no marquen el plural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Enllaçam

Lliga BBVA

QUINA NOTA LI POSEU A AQUEST BLOG??????

Almeria 0-8 FCBarcelona

Más vídeos en Antena3

eu.playstation.com | Noticias

QUI GUANYARÀ LA LLIGA D'ESPANYA?

Trobeu just que messi hagi rebut la pilota d'or ???

Frases cèlebres

Hamster

Drake Bell (Telegraph)

Com possar aquest blog en la teva pg principal de Google Chrome.

Com possar aquest blog en la teva pg principal de Google Chrome.

BLOG DAY

Blog Day 2010

ARANYA

ACUDIT DEL DÍA